Blog: Schaamte en de kunst van het loslaten

In mijn vorige blog ‘Reactie op de uitzending over transgenders Debat op 2’ heb ik het gehad over de reacties van de buitenwereld en over hoe daarmee om te gaan.

Gevoel

Een buitenwereld die niets kán snappen van hetgeen transgenders mee- en doormaken.

En dat is logisch, omdat het hier over een gevoelskwestie gaat. En gevoel laat zich niet vastpakken. Gevoel is er, is persoonlijk en definieert wie jij bent, hoe jij bent.

Je kunt het niet uitschakelen, je kunt je er niet voor verstoppen en zeker ook niet voor weglopen.

Zelfacceptatie

Ik heb dat in het verleden meerdere malen geprobeerd, om er dan steeds weer achter te komen dat het niet lukt. Je bent wie je bent. Leer daar mee om te gaan. Weet dat het helemaal goed is wie jij bent. Dat je je daarvoor niet hoeft te schamen. Leer jezelf accepteren en zodra je daartoe in staat bent zul je merken dat je in je kracht komt te staan. En de uitstraling die je dan toont gaat er ook voor zorgen dat de mensen om je heen beter met je kunnen omgaan.

Dan weten ze namelijk wat ze aan je hebben.

Want zolang als je je ‘verstopt’ straal je een onzekerheid en angst uit die juist hen ook onzeker en angstig maakt. Het is een proces waar je doorheen moet. En jouw omgeving ook. Alleen begint hun proces pas als jij naar buiten treedt.

Loslaten

Of het nu gaat over transgenders of over homoseksualiteit of over wat dan ook: leer angst overwinnen. Leer schaamte overwinnen. Vanaf onze prille jeugd wordt ons voorgehouden dat we toch zeker zus of zo moeten handelen, want wat zou een ander daar anders wel niet van vinden. Tegen dit fenomeen lopen we allemaal aan. En het is de kunst om je op je levenspad langzaamaan daarvan los te maken. Je gaat jezelf ontdekken.

Een prachtige definitie van schaamte heb ik aangetroffen in het boek ‘Een ongewoon gesprek met God’ van Neale Donald Walsch. (Op mijn site ‘Allesmagerzijn.nl’ vindt u bij ‘Aanbevolen’ een verwijzing daarnaar.)

Schaamte is de reactie van een persoon die nog steeds een deel van zijn ego heeft geïnvesteerd in hoe anderen hem zien.

Laat los. Dat wat een ander van jou vindt is niets meer dan een mening. Echt niets meer. Jij hebt toch ook een mening over een ander? Hebben we dat niet allemaal? Als je je alles moet aantrekken van wat een ander van jou zou vinden, heb je toch geen leven meer.

Laat los. Nogmaals, ga in je kracht staan. Laat jezelf zien.

Vrij

En als je dan onheus wordt aangesproken laat die opmerking dan als het ware van je afglijden.

Ik houd mijn toehoorders steeds het volgende voor: je mag tegen mij alles zeggen. Alles. Want ik bepaal hoe ik het op me af laat komen. Daar heb ik wel vat op. Aantijgingen,  opmerkingen of scheldpartijen laat ik niet binnenkomen. Sterker nog, die zeggen het nodige over degene die ze maakt. Niet over mij. Iedereen mag zijn gedachten en meningen uiten, want dat is wie zij zijn. Prima toch.

Laat los en gun jezelf die vrijheid. Die vrijheid is enorm. Die is van jou. Die heb je zelf verdiend, zelf gecreëerd.

Ik wens eenieder in welk proces dan ook veel kracht, wijsheid en liefde voor zichzelf toe.

Wil je hiermee direct aan de slag, neem dan contact met me op.

Angela van Bebber

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s