Blog: Geleefd worden

Het leven!

Op woensdagavond 23 januari woonde ik een lezing van Annemarie Sips bij in Moergestel.

Onderwerp: speel je levensspel meesterlijk.

Spel

Tijdens het vragenrondje werd door een van de toehoorders de opmerking geplaatst:

‘Je wordt geleefd’ .

Daar heb ik nog eens over nagedacht. Als ik die plaats in het kader van verdraagzaamheid kom ik tot de conclusie dat eigenlijk wordt gezegd: Ik berust in wat mij overkomt. Ik kan niets aan de situatie veranderen. Misschien ook wel: ik wil niets aan de situatie veranderen, het bevalt me zo wel.

Hiermee worden al kaders aangegeven waarbinnen iemand haar / zijn leven inricht.

Dat wat jij doet of wenst is helemaal goed als dat zo bij je past.

Vraag is dus hoe iemand het levensspel wil spelen. Een spel waarin je niets verkeerd kunt doen. Dit zal bij mensen vragen kunnen oproepen. Het leven een spel? Niets verkeerd kunnen doen?

Agenda

Terugkijkend op mijn leven kan ik zeggen dat ik in zekere zin geleefd werd. Ik zat in de kast en dorst daar heel lange tijd niet uit te komen. De nuance zit in het woord ‘zekere’. Hoe wist ik dat dit het leven was dat ik op deze manier moest leiden? Ik had de keus om het anders in te richten. Heb dat in eerste instantie niet gedaan. Werd ik geleefd of was het een bewuste keuze zo te leven?

Ik denk hierbij steeds aan de tekst uit het boek ‘Een ongewoon gesprek met God’ van Neale Donald Walsch. Namelijk: je kent de agenda van de ander niet.

Voorbeeld: ik heb een chef gehad waarbij ik lange tijd niet wist hoe ik met hem moest omgaan. Maandenlang heb ik geworsteld om van zijn negativiteit los te komen. Althans, zo voelde dat voor mij. Steeds dacht ik aan die opmerking: ik ken zijn agenda niet. Totdat ik hem los kon laten. Ik begreep het. Het ging niet om hem, maar om mezelf.

Ook hij mocht er zijn, precies zoals hij was.

Ontdekken

En mijn agenda?

Inderdaad, heel lange tijd kende ik mijn agenda in dit leven niet. Alhoewel ik me als klein kind al vaak in bed afvroeg waarom mij dit moest overkomen. Dus ergens zat er in mij dat stemmetje, gevoel, dat aangaf dat er wel eens een speciale reden zou kunnen zijn dat ik die gevoelens had.

Inmiddels ken ik hem wel. Leid ik het leven zoals ik het wens, het nu bij mij past, het voor mij bedoeld is. Ik weet nu dat alles wat ik heb meegemaakt mij heeft gebracht, mij heeft doen groeien, tot wie ik nu ben, tot wat ik nu doe. Ik moest mezelf leren ontdekken.

En al die levenslessen hebben mij een unieke visie op het leven gegeven die ik nu mag gaan uitdragen om anderen te helpen hun weg te vinden.

Ik zeg dus niet meer ‘Ik word geleefd’, maar ‘Ik werd geleefd’.

En voor degene die nu zegt ‘Je wordt geleefd’ geldt:  als dit haar / zijn pad is, is het prima.

Alles mag er zijn, ook jij precies zoals je bent.

Wilt u hierop reageren, neem gerust contact met me op.

Angela van Bebber

www.allesmagerzijn.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s