Blog: Verwachtingen

Verwachtingen

Onlangs werd ik door een kennis aangesproken.  Ze vertelde me dat ze worstelde met het feit dat een vriendin van haar vond dat ze niet genoeg aandacht aan haar besteedde.

Schuldgevoel

Ik zag dat ze er erg mee in haar maag zat.  Al snel bleek dat ze zich ook bij anderen snel schuldig voelde als die vonden dat ze er niet genoeg voor hen was. Het leek haast een verplichting om aan verzoeken van anderen gehoor te geven.

Dit is een veel voorkomend probleem. Eentje waar ik zelf ook mee te maken heb gehad.

Ik heb het over verwachtingen.

De vriendin van deze vrouw verweet haar dat zij nog steeds niet bij haar na de verhuizing op visite was geweest. ´Waarom bel je me niet´ was de vraag.

De vrouw die me dit vertelde had geantwoord: ‘Jij kunt ook bellen’ .

Belasten

Moet een vriendschap daaronder lijden? Natuurlijk niet. Maar het is ook niet nodig om jezelf weg te cijferen om die in stand te houden. Maar verwachtingen werken belastend voor je. Ik heb het zelf ervaren.

Eind 2006 stuurde ik gewoontegetrouw mijn kerstkaarten. Aangezien ik in dat jaar was geopereerd en mijn vrouwzijn daardoor een officiële status had gekregen besloot ik er iets speciaals van te maken. Namelijk een foto van mezelf met een kleine afbeelding van de nieuwe geboortetegel. Ik was best trots op het resultaat.

Angela, 2006

Angela, 2006

Afijn, iedereen kreeg dus de kaart en ik was benieuwd hoe er gereageerd zou worden.

Mijn verwachtingen waren hoog gespannen. En wat kwam er vanuit? Slechts een enkeling gaf aan dat het een mooie kaart was.

De teleurstelling was groot. Maar ik beschouwde dit als een goede les. Het gaf wel aan dat Angela dus inmiddels als gewoon werd beschouwd.

Loslaten

Verwacht dus niets, want niemand moet iets. Je mag. Belast jezelf niet door torenhoge verwachtingen. Belast had ik me zeker.

Sindsdien heb ik het mezelf een stuk gemakkelijker gemaakt. Natuurlijk gebeurt het me nog wel eens, maar dan realiseer ik me heel snel dat ik dat moet loslaten.

De vrouw in kwestie heb ik geadviseerd dat verwachtingspatroon van haar vriendin bij die persoon te laten. Natuurlijk gaat ze op bezoek, wanneer het haar uitkomt. Ik heb ook duidelijk gemaakt dat ze zich niet druk moet maken als mensen iets van haar vragen. Kijk wat je er mee kunt  en laat het anders los. Zoals ik zelf reageer: je mag alles aan me vragen, maar ik maak uit of ik ergens op inga.

Je mag best wel wat verwachten, maar het moet je niet teveel in beslag nemen.

Veel succes met alle vragen en verzoeken die op je af gaan komen.

Wil je reageren? Neem gerust contact met me op.

www.allesmagerzijn.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s