Blog: Pesten

Over pesten wordt veel geschreven.  Helaas bittere noodzaak. Het komt zo vaak voor.

Gepest

Twee jaar geleden was ik gevraagd om op een school zowel ’s morgens als ‘s middags een presentatie te geven over mijn leven. Het was zeer onderhoudend met veel betrokkenheid van de leerlingen. Leeftijd 15/16 jaar.

Na afloop van de tweede bijeenkomst bleef ik met enkele leerlingen napraten. Ik zag aan het gezicht van een van de meisjes dat het emotioneel kon gaan worden. Ze vertelde me in tranen dat ze vroeger gepest werd en daar veel van had geleerd. Veel kracht aan had ontleend. Ik complimenteerde en bemoedigde haar. Ik greep haar zachtjes bij de arm en zei haar dat diegenen die haar dat hadden aangedaan nog niet zover waren. Daarbij wees ik naar de zijkant van mijn hoofd.

‘Dat weet ik’, antwoordde ze.

Al die tijd hadden de anderen gezwegen.

Kracht

Ik vond het een heel mooi moment. Ze durfde zich uit te spreken. Haar reactie op mijn opmerking gaf aan dat zij er nu mee om kon gaan. En vanuit dat gegeven was zij in staat om het haar kwelgeesten in feite te vergeven.

Alles begint bij jezelf. In mijn gedicht over Verdraagzaamheid zeg ik het ook. Verdraag de ander, maar verdraag eerst jezelf.

Dat meisje wist daar inmiddels gestalte aan te geven.

Zelfbeschermend

Bekruipt jou ook altijd zo’n onbestemd gevoel als je leest of hoort over de dag van…. Meestal is dat niet positief. In het geval van pesten zeker ook niet.

Vrijdag 19 april was het de dag van het Pesten.

Pesten is een fenomeen waar ik niet gemakkelijk de vinger op kan leggen. Wie wel? Het is iets van alle tijden. Naar mijn mening heeft het te maken met jezelf profileren, jezelf ‘sterk maken’ of  ‘sterk voelen’. Of gaat het om macht of aanzien te verwerven? Door een ander negatief weg te zetten kom je zelf beter uit de verf.  Je eigen onzekerheid daarmee maskerend.  Het is dus ook zelfbeschermend.

Onzeker

Ik denk dat daar het probleem zit. Waarom zit iemand niet lekker in haar / zijn vel. Als dat wel zo zou zijn is er geen reden om jezelf extra te laten zien.

Want meestal hebben we meer oog voor degene die gepest wordt, terwijl degenen die pesten met een probleem zitten, maar daar wordt vaak niet bij stil gestaan. Pesters hebben volgens mij iets ervaren wat hen onzeker heeft gemaakt. En ze zijn als de dood zo bang dat men daar achter komt. Dan moet er voor worden gezorgd dat die onzekerheid niet wordt gezien. Een oplossing is dan iemand uitzoeken om, in dit geval, te pesten om zo de aandacht van henzelf af te leiden.

Het is dus belangrijk om met de pester in gesprek te gaan.

Marketing

Maar ook de maatschappij werkt driftig mee aan het veroorzaken van pestgedrag. Veel marketing is er op gericht om veel te consumeren en wie daar niet in mee kan of wil gaan valt dan op en wordt er op aangesproken. Een goed voorbeeld hiervan is merkkleding. Opvallend hoe een eenvoudig logo een verschil kan maken tussen bv. ontspannen of stressvol naar school gaan.

In het kader van ‘Alles mag er zijn, ook jij precies zoals je bent’ wil ik voor de pester een lans breken. Wat bij die persoon onderhuids speelt moet worden nagegaan. Ook deze persoon verdient hulp en geen verguizing.  Ook die persoon mag er zijn.

Alles heeft een reden, dus ook pestgedrag.

Reacties? Ze zijn welkom.  Neem gerust contact met mij op.

Angela van Bebber

www.allesmagerzijn.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s