Zendmasten: een vloek of een zegen?

Regelmatig verschijnt er een artikel als er weer eens protest ontstaat zodra er sprake is van plaatsing van een zendmast. Dan komt de lokale overheid weer met een uitspraak dat niet bewezen is dat zendmasten schadelijk zijn voor de gezondheid.

Zo ook in de krant van woensdag 8 mei 2013: Tilburg redt het niet met 287 antennes.

Informatie

Jammer dat wij als burgers niet eerlijk geïnformeerd worden vanwege korte termijn economische belangen (direct zichtbare opbrengsten). Spijtig dat de indirecte kosten door gezondheidsproblemen (verminderd concentratie vermogen, vermoeidheid, hoofdpijn) en kosten van bijvoorbeeld verzuim, arbeidsongeschiktheid, medicijn gebruik en andere ziektekosten, uit het oog verloren worden.

Actie

Waarom worden de acties in de ons omringende landen niet serieus genomen?

Zo heeft de burgemeester van de Franse stad Hérouville-Saint-Clair het draadloos internet uit alle scholen laten verwijderen om de gezondheid van de kinderen te beschermen.

De Duitse overheid heeft al in 2007 laten weten het gebruik van WiFi thuis of op het werk af te raden omwille van de mogelijke gevolgen van de gezondheid.

In Salzburg heeft het hoofd van het Departement van Gezondheid een brief verstuurd naar scholen en crèches met het advies geen draadloos internet te installeren.

Europa

Mobiele telefoons en computers met draadloze internetverbindingen vormen een risico voor de volksgezondheid en moeten verboden worden op school, zo heeft een belangrijk Europees orgaan geoordeeld. Een commissie van de Raad van Europa heeft bewijsmateriaal onderzocht voor de ‘potentieel schadelijke ‘ effecten die de technologieën hebben op mensen en concludeert dat per direct actie moet worden ondernomen.

De Raad van Europa roept niet voor niets op tot drastische verlaging van de blootstellingslimieten. Er is al zoveel wetenschappelijk bewijs dat er niet-thermische gezondheidseffecten zijn. De effecten zijn echter vaak sluipend. Bij langdurige blootstelling verhoogt het risico op bepaalde typen kanker bijvoorbeeld. Er zijn al effecten in de hersenen waarneembaar bij veldsterktes 1 miljoen x onder de huidige normen (die normen gaan alleen maar uit van thermische effecten, niet van biologische). De overheid onderkent dat we mogelijk een probleem hebben, maar weet niet hoe ze dit met de burger moet communiceren en wie de verantwoordelijkheid moet nemen. Dit is al heel lang zo en ondertussen gebeurt er niets om ook maar enige voorzorgsmaatregelen te nemen of informatie te verstrekken. Het wrange is nog dat de meeste mensen die tegen masten protesteren zelf enkele ‘zendmasten’ in huis hebben staan waarvan ze eerder ziek zullen worden dan van de masten. Wat zijn die stralingsbronnen dan? Wi-Fi, decttelefoons (er is overigens al eco-dect op de markt, rara waarom dat is, de verpakking zegt vanwege het milieu, enig onderzoek leidt ook tot een andere conclusie), digitale televisie, slimme meters (elektriciteit/meterkast), Wii, Xbox, mobiele telefoons, e.d. De stralingsbelasting van de meeste dingen is te verminderen door de apparatuur uit te zetten als je het niet gebruikt (in ieder geval als je slaapt) en waar mogelijk met kabel te werken. Een slimme meter is niet uit te schakelen, dus informeer je goed als je overweegt om die te laten plaatsen. Draadloze digitale televisie (Digitenne), via een kabel werkt de televisie nog steeds prima.

Advies

Wil je per se mobiel bellen, doe dat dan het liefst zo kort mogelijk en indien mogelijk op de speaker of via een air-tube headset (bijvoorbeeld: http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00BPQXJT2/ref=pe_186441_36069231_email_1p_0_ti), maar bedenk dat een landlijn in je huis ook prima werkt. Indien je je mobiel niet nodig hebt (bijvoorbeeld als je slaapt), zet hem dan uit of op vliegtuigmodus. Wil je ’s nachts toch op je mobiele nummer bereikbaar zijn, dan kun je overwegen om hem door te schakelen naar je huistelefoon.

Wilt u ook bijdragen aan het creëren van een groter draagvlak, klik dan op onderstaande link en teken de petitie

http://www.verminder-electrosmog.nl/petitie/ondertekenen/

En nog een persoonlijk verhaal

http://judithsblogjes.wordpress.com/2013/05/08/electro-overgevoeligheid-mijn-persoonlijke-verhaal/

Angela van Bebber

www.allesmagerzijn.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s