Blog: De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend

Vaak word ik een tijdje aangekeken als ik tijdens een presentatie aangeef: ‘je mag alles tegen me zeggen, je mag me uitschelden, maar ik maak uit hoe ik het binnen laat komen’.

Dan is het stil en laat ik deze opmerking even bezinken.

Vervolgens herhaal ik deze opmerking en zie aan de ogen van sommigen dat het kwartje is gevallen.

Omgaan met een mening

Inderdaad. Het mag in principe niet uitmaken wat iemand tegen je zegt. Want waarom zou je je daar druk over moeten maken. Je kunt er op diverse manieren mee omgaan:

Of: je kunt je boos maken, maar wat schiet je daar mee op? Als jij boos wordt, slaat dat misschien over op de ander met als gevolg dat er al helemaal niet naar elkaar wordt geluisterd. En het kost bakken met energie.

Of, je kunt met die persoon in dialoog gaan waarbij je elkaars mening respecteert, maar wel naar elkaar luistert. Je kunt dan de afweging maken of diegene dan misschien toch niet een punt had.

Of, je kunt de opmerking laten zoals hij is en er geen aandacht aan besteden. Je loopt er van weg, laat hem als het ware van je afglijden. Je kunt er dan nog altijd over nadenken en bepalen of je er alsnog iets mee wilt.

Schaamte

Maar er is nog een manier en die is veel ingrijpender.

Het kan ook gebeuren dat iemand zich in een hoek voelt gedrukt, als het ware weggezet. Die persoon schaamt zich.

In het boek ‘Een ongewoon gesprek met God’ van Neale Donald Walsch wordt schaamte perfect omschreven:

‘Schaamte is de reactie van een persoon die nog steeds een deel van zijn ego heeft geïnvesteerd in hoe anderen hem zien’.

In feite staat hier: waarom maak je je druk om de mening van een ander. Het is slechts een mening en die hebben we allemaal over elkaar. Als we ons constant om meningen moeten druk maken hebben we nergens meer tijd voor.

In onze jeugd leren we dat we moeten oppassen wat we zeggen, wat we doen. Want wat zou de buurt er wel niet van vinden. Destijds was dat een bescherming voor ons. Maar als we opgroeien en volwassen worden mogen we daar vanaf zien te komen. Maar vaak durven we dat niet. Uit angst.

Reactie

Iedereen heeft een eigen mening. Het is alleen niet altijd goed of slim om alles te zeggen. Maar als hij dan niet helemaal bevalt, denk er voor jezelf eens rustig over na en kijk wat je ermee wilt of kunt. Dat heb je wel zelf in de hand. Reageer niet te snel en maak een goede overweging en meestal zal de soep dan niet zo heet worden gegeten als hij wordt opgediend.

En is er sprake van meer verdraagzaamheid dan je vooraf had vermoed.

Reacties? Altijd welkom.

Angela van Bebber

www.allesmagerzijn.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Blog: De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend

 1. gewoonnicole zegt:

  Angela nu snap ik de ‘klik’! Ik heb het boek “gesprekken met God’ onlangs helemaal in een ruk uitgelezen, niets was meer hetzelfde in mijn leventje! Toeval bestaat niet:) & tot gauw & knuffel, Nicole

  • angelavanbebber zegt:

   Ja Nicole,
   En dat boek kwam ook precies op tijd in mijn leven, was net een paar maanden uit de kast, en heeft me enorm geholpen door het proces te gaan.
   Maar ik stelde me wel overal voor open. En daar begint alles mee. Bij jezelf.
   Liefs
   Angela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s