Blog: Tabatha

TabathaIk ben geen tv-gek. Het merendeel van de programma’s trekt me niet. Wel kijk ik naar ‘Over de streep’ ,  ‘Uit de kast’  en ‘Van de straat’. Ook puberruil vind ik leuk om te zien hoe mensen door een andere omgeving kunnen veranderen.

Programma

Een programma wat ook mijn aandacht heeft is ‘Tabatha’s salon take-over’.

Nou zul je denken, wat valt daar nu over te schrijven? Ik snap wat je bedoelt. Het is een programma zoals er al diverse worden gemaakt. Wat vind ik dan onderscheidend genoeg om er een paar woorden aan te wijden?

De kapsters onder ons zullen haar intussen wel kennen. Voor wie haar niet kent: Tabatha wordt gevraagd te helpen noodlijdende kapsalons er weer bovenop te helpen.

Wat mij vooral aantrekt is de wijze waarop zij met de mensen omgaat. Ze kan goed luisteren, maar is ook heel direct waar nodig.

Waar menig ander zou zeggen, zoek het maar uit, weet zij met tact en vooral een dosis verdraagzaamheid mensen in de richting te krijgen om weer te geloven in zichzelf en succes te hebben.

Confronterend

Het wordt haar niet altijd gemakkelijk gemaakt. Ook ik denk wel eens: waarom heeft die eigenaresse haar eigenlijk gevraagd? Ze luistert toch niet. Geef haar een schop onder…. Maar we weten allemaal dat een dergelijke aanpak alleen maar averechts werkt. Rustig blijven, kalmte bewaren en vooral pedagogisch je vrouwtje staan zijn dan de ingrediënten om tot die personen door te dringen. Confrontaties worden daarbij niet geschuwd. Die zijn soms ook nodig.

Bijvoorbeeld borden voor de ramen hangen met het opschrift ‘Out of business’ om  hiermee dan werkelijk aanschouwelijk te maken wat er staat te gebeuren als je niet wenst te veranderen. Dan vindt er inderdaad een omslag in het denken plaats.

Een mooie opmerking tijdens een van de programma’s vond ik ook: don’t take it away from them.

Dat vertelde ze een man die graag de dames hielp met alles en nog wat. Daarbij vergat hij dat ze dan zelf niet meer meedachten. Een echte gever dus. Ik heb dit voorbeeld ook al eens aan een vriendin geuit. Laat mensen van hun fouten leren. Daarmee doe je hen een groot plezier. Dan komen ze er pas achter of ze voor dat vak geschikt zijn. Ze weten dan in elk geval heel duidelijk waar ze staan en kunnen zo hun leven desgewenst een andere wending geven.

Opfrisser

Lessen die ons leren op een goede manier met elkaar om te gaan. Ook al word je wel eens verrot gescholden. Maar met een rustige benadering krijg je de mensen op het goede spoor. Met als resultaat dat ze als mens groeien en zelfvertrouwen krijgen.

Daarom vind ik dit programma zo interessant. Is het ook voor mij wel eens een opfrisser.

Reacties? Graag.

Angela van Bebber

www.allesmagerzijn.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s