Transgenders, de VU en de zorgverzekeraars

Afgelopen week was er een juichmoment voor transgenders, toen bekend werd gemaakt dat voortaan al tijdens de transitie in het paspoort de juiste geslachtsaanduiding mag worden vermeld.

Dit houdt in dat personen die van man naar vrouw gaan niet meer tot de geslachtsveranderende  operatie hoeven te wachten. In de oude situatie moest men eerst geopereerd zijn waardoor dan definitief de mogelijkheid tot het verwekken van kinderen ongedaan werd gemaakt.

Voor personen die van vrouw naar man gaan verandert er niets. Zodra de baarmoeder is verwijderd kan al een wijziging van geslacht in het paspoort worden aangevraagd.  Namelijk, omdat de betreffende persoon geen kinderen meer kan baren.

http://transgendernetwerk.nl/2013/12/eindelijk-zeggenschap-over-het-eigen-geslacht/ #transseksualiteit #acceptatie

Een dag later was er veel ontsteltenis toen bekend werd dat de zorgverzekeraars veel te weinig geld toezeggen waardoor de voortgang van de hulp door de VU niet meer kan worden gewaarborgd.

Zie het artikel in onderstaande link.

http://www.vumc.nl/afdelingen/zorgcentrum-voor-gender/nieuws/tijdelijke-stop-nieuwe-patienten/

Begrijpelijk dat dit tot veel onrust gaat leiden. Wat gaat er gebeuren. Wie kan nog wel worden geholpen? Moet naar het buitenland worden uitgeweken? Wie betaalt de kosten? Die zijn namelijk niet zomaar op te brengen.

Ik ben bang dat als de situatie niet wordt aangepakt, velen in grote emotionele en financiële problemen gaan komen. Ben je eindelijk zover dat je er voor uit durft te komen, loop je de kans dat je niet geholpen kunt worden. Hoe ga je daarmee om?

Ik denk dat de kosten nog hoger gaan worden, omdat de kans bestaat dat veel personen zich onder behandeling van een psychiater moeten gaan stellen, omdat ze het niet meer aankunnen. En dat moet ook betaald worden. Ook het functioneren in de nieuwe rol gaat bemoeilijkt worden. De begeleiding valt weg. Waar kan dan ondersteuning worden gevonden?

Moeten we ons gaan voorbereiden op een tijd dat velen toch maar in de kast blijven? Dat de angst om er voor uit te komen nog groter gaat worden? Hoe gaat men dan functioneren?

Het is welhaast ondoenlijk om niet aan je gevoel te kunnen appelleren. Een gevaar wat ook niet mag worden onderschat is zelfdoding. Ik herken dit maar al te goed. Niet jezelf kunnen zijn is funest voor je emotionele ontwikkeling.

Ik hoop dat de beleidsmakers in dit land zich nog eens goed achter de oren krabben. Iedereen moet in de gelegenheid worden gesteld een leven te kunnen leiden wat voor haar / hem past.

Wilt u reageren? Uitstekend.

Angela van Bebber

www.allesmagerzijn.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Transgenders, de VU en de zorgverzekeraars

  1. Gaby Koomen zegt:

    Hoi Angela, Ik vond het leuk om je gisteren te ontmoeten. Gelijk maar even kijken op je site. In je teksten zie ik een vrouw die weet te raken. Belangrijk in deze tijden waarin men niet makkelijk meer word geraakt of geinspireerd. Begrijpelijk dan ook dat je lezingen en trainingen geeft. Door je levenservaringen heb je veel wijsheid. Ik denk dat we elkaar nog wel eens zullen tegenkomen en anders was het leuk om je site te zien en jou te spreken. groetjes Gaby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s