De kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaar

Voor velen een lastig begrip. Hoe ga je om met kwetsbaar zijn. Durf je wel kwetsbaar te zijn? Waarom zijn mensen bang om zich kwetsbaar op te stellen?

Is het schaamte? Niet iedereen hoeft te weten wat er met mij is. We houden de schone schijn op. Met mij is alles in orde. Ik lach en straal naar buiten. Maar ik huil en ben boos van binnen.

 

Openstellen

Als je je openstelt maak je jezelf toegankelijk voor anderen. Als je over je problemen durft te praten krijg je ondersteuning. Geeft het je kracht, moed.

Onlangs liet ik op Facebook weten hoe het met mij ging. Dat was niet positief. Ik liet iedereen weten dat ik niet goed in mijn vel zat. Sterker nog, ik was vaak heel boos en kon in mijn eigen huis flink tekeer gaan tegen mezelf als er iets niet goed ging. Dat kon iets kleins of iets groots zijn. Iets simpels of iets moeilijks. Onzekerheid, controle kwijt en daarom o.a. frustratie. Ik vertelde er ook bij dat ik dan ook doodswensen had. Het hoefde dan niet meer.

In feite nog steeds een worsteling met mezelf en nog steeds niet in mezelf durven te gaan.

 

Reactie

De mensen reageerden zeer bemoedigend. Begrijpend. Eentje herkende in die houding nog de oude Louis. Enkelen herkenden veel van wat ik doormaakte inclusief de doodswens. Weer een ander bedankte mij voor mijn openheid. Want vrijwel altijd lees je de leuke dingen op Facebook. Die geef je een like.

Ik merkte dat ik toch wat losmaakte. Dat gaf mij de gedachte dat ik daarom wellicht dat bericht moest schrijven. Laten zien aan de mensen dat het niet erg is als je je kwetsbaar opstelt. Doe je dat krijg je nog hulp ook. En die kost niets. En je hebt het eens van je afgeschreven. Je krijgt ook veel respect van de mensen. Vergeet niet dat velen het wel zouden willen, zich uiten, maar het niet durven.

 

Kracht

Tegen die mensen zou ik willen zeggen: dat is niet erg. Je moet doen wat voor jou goed voelt. Als jij er niet over kunt praten is dat ook goed. Maar als het niet praten voor jou verstikkend gaat werken, dan is het raadzaam te bekijken of je je meer durft open te stellen.

Dat vraagt kracht, soms veel kracht, zeker in het begin. Maar heb je die kracht in je gevonden dan wordt het makkelijker.

 

Schaamte:

In het boek ‘Een ongewoon gesprek met God’ van Neale Donald Walsch staat deen ongewoon gesprek met Gode perfecte omschrijving van schaamte. Laat hem op je inwerken, geef hem de ruimte. En wie weet. J

‘Schaamte is de reactie van een persoon die nog steeds een deel van zijn ego heeft geïnvesteerd in hoe anderen hem zien’.

 

Reageren? Prima.

 

Angela van Bebber

www.allesmagerzijn.nl

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De kracht van kwetsbaarheid

 1. Chantal zegt:

  Ik zou willen dat ik net zo dapper was als jou. Dan kon ik eindelijk me zelf zijn. Heb nu alleen mijn vrouw durven vertellen die reagerende positief die had het al door.nu de rest nog. Heb nog een hele lange weg tegaan.

  Veel liefs Chantal

  • angelavanbebber zegt:

   Hoi Chantal,
   Dat komt wel. Die dapperheid. Gun het tijd, jouw tijd. Geweldig dat je vrouw positief reageert. Dan heb je al een belangrijke steun in de rug. Blijf jezelf, dan komt het goed.
   Veel succes.

   Veel liefs Angela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s