Blog Uit de kast komen

Kast

Een bekende term.

Is het wel zo eenvoudig als het voor een buitenstaander lijkt? Uit de kast komen?

Omdat zoveel mensen intussen voor hun geaardheid durven uit te komen, lijkt het alsof het iets is wat je maar gewoon doet.  Een reactie kan dan zijn: ‘Nou ja, als jij dat wilt’, zonder dat men zich realiseert wat dat met de persoon in kwestie doet. We weten niet hoeveel er nog niet aan toe zijn om voor zichzelf uit te komen dan wel dat nooit zullen doen.

Geheim

‘Uit de kast komen’ doe je niet zomaar. Daar gaat vaak een lange tijd van stress, boosheid, frustratie, angst aan vooraf.

Zomaar een geheim vertellen is al niet gemakkelijk.

Als het daarentegen gaat om je geaardheid, je eigen gevoel, wordt het een heel andere zaak. Dat grijpt zo in je persoonlijke leven in dat het je kan slopen. Niet iedereen is er tegen bestand en helaas kan het tot zelfdoding leiden.

Reactie

Het vraagt dan ook veel kracht en doorzettingsvermogen om voor jezelf te durven opkomen. In mijn vorige blog ‘Lef’ heb ik het al aangekaart. Voor de een duurt dat proces jaren en voor een ander gaat het al snel van een leien dakje. Je kunt er niets van zeggen. Op het moment dat je zover bent dat je eindelijk voor jezelf opkomt kun je het eigenlijk aan iedereen vertellen.  Moet je ook niemand uitsluiten.  Het moment komt toch wel. En door het uitstelgedrag belast je jezelf weer enorm.

Mijn ervaring is geweest dat ik ook niet wist hoe mensen gingen reageren. Maar ik leerde al snel dat je het iedereen kunt vertellen, want je weet nooit hoe iemand zal reageren. Degene van wie je denkt dat die je zal omarmen en helpen, kan je afwijzen. En andersom kan iemand van wie je werkelijk bang bent jou juist omhelzen.

Je kunt dus niets verkeerd doen.

Les

Hoe verliep dat proces bij mij?

Eind 2001 werd ik gebeld door een tante. Ze had al vernomen wat er met mij aan de hand was. Zij was ook de eerste die tegen mij zei: ‘Ik ben blij voor jou’. In dat gesprek vertelde ik haar dat ik het aan mijn beide vrienden wilde vertellen, maar het wilde uitstellen tot na mijn 50e verjaardag in 2002. Ik wilde hen niet belasten. En ze sprak toen wijze woorden: bel ze, want de enige die je belast ben jezelf. Ik heb nog diezelfde avond een vriend gebeld en een paar dagen later zat hij samen met zijn vrouw bij mij aan tafel.

Mijn tante had helemaal gelijk. Een wijze les.

Gevecht

Er mee blijven rondlopen en niets vertellen is al helemaal geen optie. Je gaat tegen je eigen gevoel in en dat kan nooit goed aflopen. Dan blijf je in gevecht met jezelf.

Toen er een interview met mij in het blad ‘Mijn Geheim’ kwam, werd als  tegenhanger het relaas van een man geplaatst waarin deze vertelde dat hij ervoor koos niet het transformatieproces in te gaan om zijn gezin niet te schaden. Heel nobel, maar hij doet zichzelf tekort en kan dan op die manier niet meer ten volle van zijn gezin genieten. Hij zal zichzelf toch in de weg blijven zitten.

Zichtbaarheid

Het blijft voor velen nog altijd lastig om voor zichzelf op te komen. Daarom is het zo belangrijk dat er programma’s als ‘Uit de kast’ worden gemaakt. Het is een mooie vorm van hulp bieden.

Zichtbaarheid is dan ook heel belangrijk. Daarom schrijf ik er over, praat ik er over. Om op deze wijze er voor te kunnen zorgen dat de samenleving er langzaamaan beter op gaat reageren. Dat de verdraagzaamheid jegens homo’s en transseksuelen toeneemt.

Wees blij als het anderen (eindelijk) goed gaat.

Wilt u hierop reageren, neem gerust contact met me op.

Angela van Bebber

www.allesmagerzijn.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s