Blog: lef

Kracht

In juli 2001 durfde ik na bijna 50 lange jaren eindelijk uit de kast te komen. In het begin nog heel schuchter, maar al vrij snel merkte ik dat deze stap heel goed paste. Het voelde goed. Het jaar erop werd aan iedereen duidelijk gemaakt wat er met mij allemaal stond te gebeuren. Van alle kanten werd mij verteld dat ik veel lef, moed, durf had om deze stap te zetten.

Weer een jaar later, mei 2003, ging ik zelfs definitief als vrouw door het leven, op dat moment nog een man in vrouwenkleding. Over lef gesproken. En het traject bij het VU was nog niet begonnen.

Het risico was steeds aanwezig dat ik op straat in elkaar geslagen of uitgescholden zou worden. Echter, ik heb niets vervelends meegemaakt.

Op dat moment is het van belang hoe je met de situatie omgaat.

Iedereen heeft volgens mij een kracht in zich om boven zichzelf uit te stijgen. Jij bepaalt zelf of je die kracht durft aan te wenden. Een risico te lopen mensen kwijt te raken, niet begrepen te worden, onheus te worden bejegend.

Lef

Lef komt van het Hebreeuws Lew = hart.

Maar wat versta ik er onder?

In mijn ogen toont iemand lef als die iets onderneemt wat geheel buiten diens comfortzone valt.

Onder comfortzone versta ik de situatie waarin iemand zich op dit moment op haar / zijn gemak voelt.

Dat kan bv. het werken bij een baas zijn wat een bepaalde zekerheid biedt, namelijk werk en inkomen.  Dit geeft dan rust aan het bestaan.

Maar de comfortzone is voor iedereen anders.  Logisch, wat voor jou goed is, is dat niet per definitie voor een ander. Iemand kan zich juist prettig voelen in een heftige situatie waar bv veel adrenaline vrij komt.

Ik kwam in mijn comfortzone toen ik eindelijk als vrouw door het leven ging. En op dit moment houdt het in dat ik voor een groep sta en mijn verhaal doe.

Je eigen weg gaan

Lef tonen is belangrijk als je verder wilt komen. Het betekent je eigen weg durven gaan. Doen wat bij jou past. Als je die andere weg inslaat respecteer dan daarbij de mening van een ander die het niet met je eens is. Maar voel geen schaamte, voel geen angst. Je hoeft niet bang te zijn voor de mening van een ander. Kijk er eens op deze manier tegenaan: het is slechts een mening; niets meer en niets minder. En die ander heeft daar het recht toe. Het geeft aan hoe die ergens tegenaan kijkt.

Maar al te vaak laten mensen zich tegenhouden om maar aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Daarmee cijferen ze zichzelf weg. Op langere termijn gaat zich dat wreken. Je kunt niet tegen je gevoel in blijven werken.

In eerdere blogs heb ik daar ook al over geschreven. Zie ‘Schaamte en de kunst van het loslaten’ en ‘Reactie op uitzending over transgenders #debatop2’.

Malala

Een zeer recent voorbeeld van lef is Malala, het meisje dat opstond tegen de Taliban en opkwam voor het recht op onderwijs voor meisjes. Ze betaalde een zware prijs. Maar daarmee schudde ze iedereen wakker. Ze toonde lef, want ze wist dat haar daad consequenties voor haar kon hebben.

Dagelijks tonen mensen lef, zetten mensen hun leven op het spel om anderen te kunnen helpen.

Zelfkennis

Lef is in mijn ogen ook je eigen onvolkomenheden onder ogen durven zien. Deze te erkennen. Vaak is dat voor mensen heel moeilijk. Maar dat hoeft het niet te zijn. We hebben niet allemaal dezelfde kwaliteiten. We vullen elkaar juist aan. Laat je niet weerhouden door te denken ‘dan denken ze dat ik een watje ben ‘. Laat die negatieve gedachte bij die ander. En wat jij niet kunt of weet, schuif je dan door naar iemand die daar wel goed in thuis is. Daarmee bewijs je jezelf een dienst, je hoeft je er niet meer over druk te maken; die ander een dienst, want die heeft er een klus bij; degene  die jou om een oplossing van haar probleem had gevraagd is dan op deze manier uitstekend geholpen.

Heeft u lef?

Zeker wel en wellicht komt er een dag waarop dat van u wordt gevraagd.

Als het dan zover is wens ik u veel wijsheid en inzicht en dan komt het helemaal goed.

Worstel jij met een probleem en wil je erover praten, neem gerust contact met me op.

Angela van Bebber

www.allesmagerzijn.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s