Blog: Dialoog of discussie?

Afgelopen week was ik weer aanwezig bij het vegetarisch eetinitiatief ‘Ons Diner ‘ van Nachtburgemeester Tilburg.

Poetin

Plotseling werd mij door een man de vraag voorgelegd wat ik van Poetin vond. Ik antwoordde dat hij er helemaal mocht zijn. Hij lachte en vond het een heel goede reactie van mij. Die had hij niet verwacht. Ik vertelde hem dat Poetin ook gewoon degene is die hij is en dus gewoon zichzelf is.

Dialoog

Dat is ook wat mijn boodschap over ‘Alles mag er zijn’  inhoudt. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar wederzijds respect, naar elkaar leren luisteren moet toch zeker mogelijk zijn.

Wat dat betreft worden we in ons leven vaak voor het blok gezet. Moet ik iemand helemaal afwijzen of is het verstandiger daarmee in gesprek te gaan. En dan niet in een discussie, maar in een dialoog.

En dat is een groot verschil.

Met je tegenstandster kun je altijd in gesprek gaan. Het gaat niet om gelijk krijgen, maar om aandacht te schenken aan elkaars standpunten. Hard schreeuwen heeft dan geen zin. Er komt alleen maar meer verwijdering.

Op deze manier wordt meer begrip gekweekt en een harde opstelling wat meer losgelaten.

Respect

Dus hard roepen tegen Poetin of welke wereldleider dan ook wekt alleen maar meer weerstand op. Behandel hen met respect en je krijgt het vanzelf terug. Vanuit dat respect kan dan de dialoog worden gestart om op rustige wijze de standpunten uit te wisselen. Ik denk dat je dan werkelijk de kans krijgt om de essentie van mensenrechten onder de aandacht te brengen. Dat homoseksualiteit te maken heeft met gevoel, zoals alles met gevoel te maken heeft. Ik noem nu homoseksualiteit, maar je kunt het ook een andere invulling geven.

Maar het vereist geduld en incasseringsvermogen.

Incasseren

Heb je dat? Incasseringsvermogen?

Dat mensen van alles tegen je mogen zeggen, maar dat jij kunt zeggen: dat zijn alleen maar meningen. Dat jij uitmaakt hoe je alles binnen laat komen. Het grappige is dat er niets fout is, want iedereen heeft het recht op een eigen mening.

Dus ook Poetin.

M.L. King

Misschien heb ik hier en daar op een teentje getrapt?

Als dat zo is heb je dat zelf toegestaan!

Laten we de dialoog aangaan en dezelfde weg bewandelen als wijlen Martin Luther King. Hij wees zijn aanhangers toen de weg. Dat kunnen wij nu, anno 2013, ook.

Soms zal het een lange weg zijn, maar die is het dan wel waard gelopen te worden.

Reacties? Uitstekend.

Iedereen veel wijsheid en geduld wensend

Angela van Bebber

www.allesmagerzijn.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s